top of page

WORKSHOPPAR

Parallella sessioner

Under AKK-mässan ordnas två pass av workshoppar. Du kan anmäla dig till en workshop per pass. Workshop pass 1 hålls klockan 10.30-11.30 och Workshop pass 2 klockan 13.00-14.00. I samband med din anmälan anger du vilka två workshoppar du vill delta i. Observera att workshopparna inte streamas.

Workshop 1
 

Säg moi till MOI-kalendern!

Äännekoulu

Anna Delagarde, talterapeut och sakkunnig inom kommmunikationshjälpmedel

MOI är en gratis kalenderapp där man kan använda foton och bilder för att stöda exempelvis berättande, tidsuppfattning och övergångar mellan olika aktiviteter. Kom med och prova appen och lär dig hur man kan utnyttja den i vardagen! 

Målgrupp: Personer som har någon i sin närhet som kunde dra nytta av en digital bilddagbok eller bildschema.  

Typ av workshop: För att delta i workshoppen behöver du ha med dig en egen smart-telefon eller surfplatta. MOI finns tillgänglig för både iOS och Android.

Utrymme: F724

Workshop 2
 

Tidig läs- och skrivinlärning med hjälp av symbolstöd

Inom ”AKK” är det vanligt att vi fokuserar på hur vi kan uttrycka oss med hjälp av symboler som stöd. Det kan handla om att pekprata eller använda någon kommunikationsapp.
Vi talar om symbolerna som stöd för kommunikationen, men glömmer lätt bort att en betydande del av kommunikation även handlar om att läsa och skriva. Idag vet vi redan att symbolerna stöder allas kommunikation, nästa steg är att lyfta fram hur symbolerna kan stöda i den tidiga läs- och skrivinlärningen.

Målgrupp: Alla som omkring sig har personer som är på väg, eller kan tänkas vara på väg, in i läsandet och skrivandet.

Typ av workshop: Föreläsning och demonstration.
Huvudsakligen visas apparna Kors och tvärs samt Symbla.

Utrymme: F606

Folkhälsans förbund

Johan Palmén, sakkunnig inom kommunikationsstöd och tidsenliga IT-verktyg

Workshop 3
 

tecken som stöd

TeckenSandra Oy Ab
Sandra Westerholm, Sakkunnig inom kommunikation

Upptäck kraften i tecken som stöd! Fördjupa dina kommunikationsfärdigheter och bygg broar mellan tystnad och ljud. Gå med i vår workshop och utforska en ny värld av tecken. Missa inte denna unika chans!

Målgrupp: Denna föreläsning är lämplig för pedagoger, vårdpersonal, föräldrar, och alla som är intresserade av att förbättra kommunikationen med personer som har olika kommunikationsbehov.

Typ av workshop: Inspirationsföreläsning om stödtecken och praktiska övningar.

Utrymme: Aud Bruhn

Workshop 4
 

lätt svenska i skolan

Ulla Stina Åman, förlagsredaktör och sakkunnig i lättläst svenska

Målgrupp: Lärare, speciallärare och andra intresserade.

Typ av workshop: Föreläsning och övningar.

Utrymme: E610

Kom och bekanta dig med läroböcker och tilläggsmaterial på lätt svenska. Hur ska du tänka när du vill att alla elever ska förstå din text? Vem behöver och har nytta av lätt svenska? Var hittar du material på lätt svenska? Testa på att skriva lätt svenska och få tips om tillgängligt material. Bekanta dig även Zooma in på-serien, en läromedelsserie för årskurserna 7–9 som även omfattar ett digert webbaserat lärarmaterial.

Workshop 5
 

webbinställningar som underlättar läsning och koncentration

Datero rf
Sonja Haga-Erickson, verksamhetsledare och FM

Kom med och lär dig hur en webbsida kan se ut som ett tryckt blad. Med svagare eller individanpassade kontraster och en virtuell linjal kan läsningen bli smidigare speciellt med tanke på ADHD-problematik.
Ta med egen dator eller pekplatta och hörlurar. Genomgång av Windows och Safari.

Målgrupp: Lärare på alla stadier, skolgångshandledare och övriga intresserade.

Typ av workshop: En praktisk workshop där deltagarna på sina egna apparater kan pröva på olika inställningar i webbläsare.

Utrymme: G405

Workshop 6
(Ny workshop 28.9.2023)

Papunets verktyg – kommunikationsstöd i undervisningen

Lärum
Malin Sandström, teamledare för Lärum och medlem i Papunets styrgrupp

Kom och bekanta dig med Papunets nya webbsidor som öppnats i september 2023. I workshopen går vi igenom Papunets hjälpmedel och verktyg som stöder kommunikationen och du får konkreta tips och idéer för din undervisning. Ta gärna med egen pekplatta!

Målgrupp: Workshopen riktar sig främst till utbildningspersonal inom den grundläggande utbildningen men passar även studerande eller personal från andra utbildningsstadier.

Typ av workshop: En praktisk workshop där du får konkreta tips på hjälpmedel och verktyg.

Utrymme: D508

bottom of page