top of page

WORKSHOPPAR

Parallella sessioner

Obs! Utbudet av workshoppar uppdateras under februari 2022

Under AKK-mässan ordnas två pass av workshoppar. Du kan anmäla dig till en workshop per pass. Det är samma utbud och innehåll i båda passen. Worskhop pass 1 hålls kl: 11.20-12.05 och workshop pass 2 kl: 13.05-13.50. I samband med din anmälan angav du vilka två workshoppar du vill delta i. I bekräftelsemeddelandet ser du vilka workshoppar du anmält dig till.
Möteslänkarna till workshopparna hittar du nedan och detaljerad information om förflyttningarna hittar du här.

Workshop 1
 

PRaktisk akk i skolan

Kommunikation och handledning

Veronica Karlsson

Kom och ta del av konkreta tips, tankar och idéer kring AKK i skolans/förskolans vardag. Få svar på frågorna som kanske stoppar dig. Hur kan man konkret gå tillväga? Vad kan jag använda det till? Hur börjar man? Hur kan det se ut?

Målgrupp: Personal inom skola och småbarnspedagogik, föräldrar och andra intresserade.

Typ av workshop: Information och frivillig praktisk övning.

Workshop 2
 

ATT SKAPA EN KOMMUNIKATIV MILJÖ INOM SMÅBARNSPEDAGOGIKEN

Folkhälsan

Heidi Hermansson, speciallärare inom småbarnspedagogik
Fredrika Wahrman, talterapeut

 

Det finns många vardagliga situationer där bilder kan användas för att stöda barnets delaktighet, språkförståelse och uttrycksförmåga. Samarbete mellan olika yrkesgrupper förenklar skapandet av en kommunikativ miljö. Under föreläsningen delar vi med oss av våra erfarenheter kring yrkesövergripande samarbete. Dessutom får du tips på enkla och roliga sätt att använda visuellt stöd inom småbarns-pedagogiken. 

Målgrupp: personal inom småbarnspedagogiken, terapeuter och andra intresserade av visuellt stöd 

Typ av workshop:  Föreläsning

Workshop 3
 

Från start till kommunikation

Johan Palmén, sakkunnig inom specialpedagogisk AKK och IKT

Kom med och bekanta dig med en serie modeller för tidigt kommunikationsstöd. 
Startstigen är ett häfte med symboler så att familjen i ett tidigt skede kan bekanta sig med symbolstöd och komma igång med tidig kommunikation i vardagen.  
Kommunikationsstigen med pärm 1-4 är en bra fortsättning att bygga vidare med efter Startstigen. Material från dessa 4 pärmar kan du med fördel kombinera enligt behov. 
Dagisstigen är gjord som en variant av Kommunikationsstigen pärm 3 och kan med fördel finnas tillgänglig i barngrupperna. 

Målgrupp: Föräldrar och anhöriga till barn med kommunikativa utmaningar, personal inom småbarnspedagogiken, terapeuter och andra intresserade av kommunikation och dess möjligheter.

Typ av workshop: Föreläsning

Folkhälsan

Workshop 4
 

Vi LÄR OSS NÅGRA SÅNGER MED TECKEN SOM STÖD

Hannele Rabb, teckenlärare

Kom med på en tecknad sångstund! Vi sjunger enkla sånger med stödtecken, t.ex. Lilla snigel, Ja må hon leva, Solen skiner, En kulen natt, Du käre lille snickerbo. Ett jättebra sätt att lära sig tecken!

Målgrupp: Alla som är intresserade av tecken

Typ av workshop: Workshop

Handlaget

Workshop 5
 

Lär känna iPadens tillgänglighetsfunktioner

Äännekoulu

Anna Englund, talterapeut

Visste du att din iPad kan läsa upp text från webbsidor, eller att man tillfälligt kan låsa användningen till bara en applikation? Under den här workshopen provar vi olika tillgänglighetsfunktioner som finns inbyggda i iPaden, och pratar om hur man kan använda dem för att underlätta arbetet med iPad hemma, i skolan eller på dagis.

För att kunna delta i Workshopen behöver du ha tillgång till en iPad under workshopens gång. Vi rekommenderar också att du på förhand laddar ner bildkalenderapplikationen My Own Interactions (MOI).

Målgrupp: Personer som använder iPad tillsammans med barn eller AKK-brukare hemma eller på jobbet.

Typ av workshop: Information och praktisk övning på egen iPad

Workshop 6
 

Möt Ida, erfarenhetstalaren som kommunicerar utan att tala

FDUV/Lärum

Ida Westerlund

Ida Westerlund är erfarenhetstalare på Steg för Steg. Ida kommunicerar utan att tala med en Ipad och programmet Sono Flex.  

I denna workshop får du lära känna Ida och hennes sätt att kommunicera. Du får lära dig om hur AKK fungerar i praktiken.

Målgrupp: Alla intresserade

Typ av workshop: Workshop

Workshop 7
 

Smarta verktyg bättre resultat

Datero

Sonja Haga-Erickson, legitimerad talterapeut, sakkunnig i läs- och skrivhjälpmedel, verksamhetsledare för Datero rf, timlärare vid Åbo Akademi

Varför fick jag inte dessa i gymnasiet?" är en kommentar som vi fått höra då högskolestuderanden fått ta del av hur man med digitala verktyg kan kompensera för läs- och skrivsvårigheter. Stödåtgärder borde dock sättas in långt innan andra stadiets utbildning, redan då svag läsförståelse försvårar kunskapsinhämtning.

Under detta pass lär dig hur text blir tal i Windows10 Edge, Google Chrome, Word365 och WordOnline. Du får också lära dig hur stökiga webbsidor kan stiliseras för bättre koncentration. Tyngdpunkten är på de kostnadsfria lösningarna som finns tillgängliga i skolorna.

Målgrupp: Lärare, studiehandledare,  kuratorer, skolornas datastödspersoner, ergo- och talterapeuter, psykologer

Typ av workshop: Föreläsning

bottom of page